G-Force Airsoft Team GFAT
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

G-Force Airsoft Team GFAT

Gárdonyi Airsoft Csapat
 
HomeLatest imagesRegisztrációBelépés

 

 Fegyverek és tartozékaik

Go down 
SzerzőÜzenet
Szasza
!Admin!
!Admin!
Szasza


Hozzászólások száma : 175
Join date : 2010. Feb. 07.

Fegyverek és tartozékaik  Empty
TémanyitásTárgy: Fegyverek és tartozékaik    Fegyverek és tartozékaik  I_icon_minitimeCsüt. Feb. 17, 2011 4:20 pm

Az airsoft fegyverek - pisztolyok, puskák, automata fegyverek és shotgun-ok - légfegyverek, vagyis mindegyikben dugattyú által létrehozott légnyomás röpíti ki a lövedéket (BB-t) a csőből (kivéve a gázos elvűeknél).

Légfegyverek tehát, ám jóval gyengébbek a klasszikus csőletörős légpuskáknál. A légfegyverek felső csőtorkolati energia határértéke 7,5 joule, míg egy airsoft fegyver gyárilag 0,5-1,5 joule között mozog általában.

Alapvetően háromféle működési elvű airsoft fegyver létezik:


rugós ("spring-es" vagy "springer"),
elektromos ("AEG", azaz automata elektromos fegyver vagy "AEP", azaz automata elektromos pisztoly változatban) illetve
gázos ("GBB" azaz szánhátrasiklásos vagy "NBB" azaz nem szánhátrasiklásos változatban).

A rugós fegyvernél a rugót kézi erővel kell megfeszíteni minden egyes lövés előtt. Rugós kivitelben többféle fegyverkategória közül lehet választani. Pisztoly, puska (főként shotgun típusú), géppisztoly replika, sőt mesterlövész puska is. A profi mesterlövész fegyverek többségükben rugósak, és annyiba kerülnek, mint a drágább AEG-ek.

Az elektromos fegyvereknél - AEG - AEP - egy akkumulátorral működtetett elektromotor, egy fogaskerék áttételen keresztül feszíti meg a lövésehez szükséges energiát biztosító rugót. A légsűrítést egy dugattyú végzi. Az egész rendszert a fogaskerékház - szaknyelven gearbox (GB) - foglalja magába.

Ezek a fegyverek sorozatlövők (többnyire állítható egyeslövés tűznemmel), és a márkásabb modellek kb. 1 joule erejűek. (Az olcsóbb, ma már ritkának számító műanyag belsejű AEG-ek gyengébbek, míg az újabb kiadású, fém belvilágú kínai kópiák erősebbek enn

A gázos fegyverekben nincs rugó, hanem a gáz nyomása röpíti ki a BB-t a csőből. Elsősorban pisztolyok üzemelnek gázzal (ezen belül két kategória van, a GBB azaz szánhátrasiklásos, valamint az NBB/GNB azaz a fix szános), de számos más típusú fegyver is gázzal üzemel.


pisztolyok
géppisztolyok-gépkarabélyok - géppuskák
puskák ( a Tanaka Kar98 pl. nem kimondottan mesterlövész fegyver)
mesterlövész fegyverek
gránátvetők
egyéb (shotgunok, Panzerfaust, RPG stb...)


Milyen airsoft fegyvert érdemes venni?¶
Spring-es fegyvert - shotgun-on (különös tekintettel a háromlövetű változatokra) és mesterlövész puskán kívül (a mesterlövészkedésről vallott nézeteinket lásd a keretes írásban itt) - véleményünk szerint nem érdemes venni, mert a nagyon kezdők is hamar átállnak automata fegyverekre, a meglévő spring-es fegyverekkel meg nem tudnak hol játszani, így aztán előbb-utóbb a tulajdonos meg akar válni tőlük, ám az alacsony érdeklődés miatt - szinte állapottól függetlenül - csak a bolti ár töredékéért tudja értékesíteni őket.

A belépőszintű, de már tökéletesen használható kínai AEG-ek (főként MP5-ös változatok Cyma vagy Jing Gong, 350-400 fps körüli teljesítménnyel) 20-25 ezer Ft környékén indulnak, illetve - opcionálisan - egy szakemberrel való, 4-5 ezer Ft körüli átnézetést kell hozzá számolni. (Az utóbbi kettő indulásból nem is feltétlenül szükséges, ha az ember véletlenül olyan kínai töltőt fog ki, amit be tudja dugni a konnektorba, illetve bízik abban, hogy a kínai gyárban megfelelő mennyiségű - nem túl kevés és nem is túl sok - és minőségű kenőanyagot tettek a fegyver gearbox-ába.)
Itt olvashatsz bővebben az első airsoft fegyvered kiválasztásáról.


A hazánkban legelterjedtebb elektromos fegyverek (AEG-ek) gyártóinak áttekintése¶
Tokyo Marui (TM) - Japán gyártó, az egyik legjobb márka. Drágák, jó alkatrész ellátottságuk van. Sokan a svájci órákhoz viszonyítják őket. A régebbi termékeik műanyag testűek, ahol fémnek kellene lenni, de jó minőségű. Az újabb fejlesztéseik előremutatóak, viszont rendkívül drágák, és egyelőre nem bizonyítottak széleskörűen.
Classic Army (CA) - Hongkongi gyártó, szintén élvonalbeli. Teljesen autentikus kialakítás (fém, fa, stb), nagyon jó minőségű alkatrészek jellemzőek rá. Gyakran a TM-et javítják fel. Az újabb Sport Line (SL) széria viszont a kínai fegyverek minősége alatt teljesít.
Jing Gong (JG) - Az egyik legkomolyabb kínai gyártó. TM másolásból élnek, de egyre meggyőzőbben csinálják. Nem drágábbak a többi nevesebb kínai gyártónál, viszont masszív fegyvereket készítenek, amelyekkel többnyire kevés a baj.
Cyma - A másik legjobb nevű kínai gyártó. Elsősorban az AK-szériában jeleskedik, mindenféle változatot készítenek belőle. Több modelljük is "full fém", vagyis jó nehéz és masszív. Jó tuningalapok.
DBoys/Boyi - Az amerikai M4-es és M16-os széria, újabban pedig az AK szerelmesei számára (Kalash néven) ismerős gyártó. Egyre jobb minőséggel és kedvező árral rukkolnak elő. Sokan "fémesítik" M-szériás fegyverüket külön kapható Boyi testtel.
Airsoft Gun Manufacturer (AMG) - Kínai gyártó vegyes felhozatallal. Az újabb fegyvereik (fém M4/M16-ok és variánsai) nagyon jóra sikerültek, gyárilag feleslegesen erősek.
A&K - Kínai gyártó, közepes/jó minőséggel.

(Megjegyzés: A fent említetteknél drágább és olcsóbb gyártók egyaránt léteznek, de a boltokban csak ritkábban találkozni velük, ezért nem szerepelnek a felsorolásban. Gyakorlatilag ez az öt márka tekinthető a legelterjedtebbnek, a három itt említett kínai pedig egyre nagyobb szeletet hasít az összes eladásból.)
Vissza az elejére Go down
 
Fegyverek és tartozékaik
Vissza az elejére 
1 / 1 oldal
 Similar topics
-
» Érdekes fegyverek

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
G-Force Airsoft Team GFAT :: Fegyverek és tartozékaik-
Ugrás: